فهرست مطالب

راهبردهای توسعه روستایی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1401)

نشریه راهبردهای توسعه روستایی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 281-291

    پژوهش حاضر در راستای توسعه گردشگری روستایی و با هدف واکاوی رضایتمندی گردشگران انجام گرفت. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی محسوب می گردد. جامعه آماری این پژوهش، گردشگران روستای در سال 1400 در روستای ونایی بروجرد می باشند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. روش جمع آوری اطلاعات و داده ها، میدانی و ابزار آن پرسشنامه محقق ساخته است. اعتبار پرسشنامه از طریق اعتبار صوری و اعتبار سازه ها و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. آزمون همبستگی نشان می دهد که بین زیرساخت های فضایی، نیازهای ایمنی، نیازهای محبت و تعلق پذیری، نیازهای خودشکوفایی، تامین نیازهای فیزیکی و رضایتمندی رابطه معناداری وجود دارد. با توجه به ضرایب رگرسیونی، زیرساخت ها، نیازهای فیزیکی و نیازهای خودشکوفایی با متغیر وابسته یعنی رضایتمندی رابطه مستقیم و مثبت دارند. نتایج پژوهش حاضر بطور کلی بیانگر آن است که رضایت گردشگران به واسطه ماهیت سفر و همچنین انگیزه های گردشگران در حد قابل قبولی می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، رضایتمندی، بروجرد
  • لیلا سلطانی، علی اکبر تقیلو* صفحات 291-311

    رشد جمعیت، تغییرات تکنولوژی اطلاعات، تغییرات اقلیمی، تغییرات کمی و کیفی آب و تحولات اقتصادی قرن 21 اقتصاد روستاها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. مدیریت اقتصاد روستایی در برابر این تحولات و شوکها مستلزم شناخت ظرفیت پویایی بخشهای تشکیل دهنده آن است. این تحقیق در سال 1398 با هدف این تحقیق ارزیابی ظرفیت پایداری اقتصاد روستاهای بخش مرکزی ارومیه انجام شده است. روش جمع آوری اطلاعات اسنادی و میدانی می باشد. جامعه آماری تحقیق 9305 خانوار بوده که از آن 385 نفر به عنوان نمونه از طریق فرمول کوکران انتخاب گردید. روش نمونه گیری نیز بصورت تصادفی ساده انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بر اساس متغیرهای(اقتصاد کشاورزی، خدمات و صنعت) در قالب طیف لیکرت بوده است. نتایج نشان می دهد که؛ فعالیتهایی در بخش خدمات و صنعت در پویایی اقتصاد روستایی نقش داشته اند که به نوعی وابسته به کشاورزی بوده اند. گردشگری و طبیعت گردی در بخش خدمات، صنایع دستی و چرم و مبلمان در بخش صنعت به شدت به فعالیتهای کشاورزی و دامی وابسته است که از نظر مردم موجب پویایی اقتصاد روستا می شود. در این فعالیتها بخش تولید، هزینه و تنوع تولید سهم بزرگی در پایداری اقتصاد روستا به خود اختصاص داده است که در صورت توجه به آنها پایداری اقتصاد روستا در منطقه تضمین می یابد.

    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، پا، یداری، ظرفیت اقتصادی، معادلات ساختاری، شهرستان ارومیه
  • شادعلی توحیدلو، غلامرضا مجردی* صفحات 313-328

    امید زندگی بیانگر برخورداری از یک سطح بهتر و مناسب تر زندگی است. در نتیجه آگاهی از شاخص فوق در مناطق روستایی به دولتمردان، برنامه ریزان روستایی در تصمیم گیری کمک می کند. لذا پژوهش حاضر با هدف برآورد و پهنه بندی امید زندگی در مناطق روستایی ایران براساس داده های رسمی ثانویه جمعیت شناختی سال 1395 به انجام رسید. در روش پژوهش براساس داده های ثانویه رسمی کشور جدول طول عمر تشکیل و امید زندگی برای مناطق روستایی استان های کشور محاسبه گردید سپس این مناطق با استفاده از Arc GIS پهنه بندی شدند. بر اساس نتایج تحقیق روستاییان استان تهران در سال 1395 از بهترین وضعیت شاخص امید زندگی در بین استان ها برخوردار بودند، مقدار این شاخص برای مردم روستایی استان تهران 60/74، برای زنان روستایی 71/74 و برای مردان روستایی 50/74 سال بود. بدترین وضعیت امید زندگی روستاییان کشور نیز مربوط به استان سیستا‏ن ‏و بلوچستا‏ن بود. به طوری که مقدار امید زندگی روستاییان بدون در نظر گرفتن جنسیت 26/67 سال، امید زندگی زنان روستایی 76/67 سال و برای مردان روستایی 76/66 سال بدست آمد. براساس یافته های پژوهش بالاترین امید زندگی در بین همه گروه ها و استان های مورد مطالعه مربوط به زنان روستایی استان تهران با 71/74 سال و کمترین آن مربوط به مردان روستایی استان سیستان و بلوچستان با 76/66 سال بود. در همه استان ها زنان روستایی امید زندگی بیشتری نسبت به مردان روستایی داشتند. در نهایت مردم روستایی استان های مختلف کشور از نظر شاخص امید زندگی در سه پهنه خوب، متوسط و ضعیف قرار گرفتند. لذا پیشنهاد می شود برنامه ریزان و سیاست گذاران با تخصیص بهینه منابع نسبت به برطرف کردن کمبودها و نقصان ها در مناطق کمتر برخوردار و بهبود امید زندگی در سایر مناطق اقدامات متناسب را به عمل آورند.

    کلیدواژگان: امید زندگی، مناطق روستایی، روستاییان، پهنه بندی، ایران
  • مرتضی توکلی، علی خدادادی* صفحات 329-352

    اخیرا توجه خاصی به نقش فرهنگ در توسعه پایدار جامعه معطوف شده است. افراد و جوامع دارای ارزش ها، معانی، آداب و رسوم و ‏سیستم های دانش خاص خود هستند. با این حال، از چنین ویژگی هایی غالبا در برنامه ریزی توسعه چشم پوشی شده است. هدف از این‎ ‎پژوهش تحلیل‎ ‎ریسک سواد فرهنگی مناطق‎ ‎روستایی‎ ‎در سرمایه معنوی چشم انداز روستایی‎ ‎استان لرستان‎ ‎است. روش‎ ‎تحقیق‎ ‎این‎ ‎مقاله ‏به صورت پیمایشی، و در چارچوب مطالعات کتابخانه ای و‎ ‎اسنادی است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از ابزار علت و معلولی دیماتل ‏استفاده شده‎.‎‏ نتایج‎ ‎نشان داد در بین عوامل تآثیرگذار بر سواد فرهنگی روستاها: عوامل باورهای جبر مسلکی و قوم مداری به ‏ترتیب با ضریب وزنی 296/1 و 848/0به عنوان عوامل اثرگذار، و از سویی عوامل درک فضایی و دانش، بینش و مهارت به ترتیب ‏با ضریب وزنی 229/1- و 077/1- به عنوان اثرپذیرترین معیارها در بین شاخص های موثر بر ریسک سواد فرهنگی در بین روستاییان بوده ‏است. بر این اساس، عوامل باورهای جبر مسلکی و قوم مداری بعنوان عوامل علت و عوامل درک فضایی و دانش، بینش و مهارت، درک ‏مکانی و ارزش ها و هنجارها تحت نام عوامل معلول در حوزه سرمایه معنوی چشم انداز روستایی منطقه مورد مطالعه شناسایی و مشخص ‏گردیدند. لذا پیشنهاداتی چون حذف باورهای ناسازگار و پایدار شده در روستاها؛ برخورد ریشه ای با افکار و احساسات غیر منطقی روستاییان ‏و غیره ارایه گردیده است.‏

    کلیدواژگان: سواد فرهنگی، سرمایه معنوی، چشم انداز روستایی، لرستان. &rlm
  • هادی اعظمی، سید محمد حسین حسینی*، وحید صادقی صفحات 353-378

    شهرستان ممسنی در گذرگاه تاریخ دستخوش تحولات سیاسی و اداری ژرفی بوده است. این تحولات در یک بستر ایلی و مبتنی بر شناسه-های فرهنگ عشیره ای به وقوع پیوسته است. از جمله سکونتگاه های ممسنی، گچگران است که محل زیست انسان گچگرانی به شمار می رود. کنش گری سیاسی ساکنان این سکونتگاه نه تنها جدای از سایر سکونتگاه های ممسنی نیست، بلکه در یک بستر ایلی/عشیره ای شکل گرفته است. با این رهیافت این پرسش مطرح است که طایفه گرایی به عنوان یک پدیده تاریخی چه نقشی در مشارکت سیاسی و مدیریت محلی روستای گچگران از توابع بخش مرکزی شهرستان ممسنی دارد؟ به نظر می رسد فرهنگ طایفه ای به واسطه نهادینه سازی الگوی سنتی قومی/خویشاوندی و تشدید هیجان ساکنان در مشارکت سیاسی و مدیریت محلی روستای گچگران نقش داشته است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است. از جمله شاخص های فرهنگ طایفه ای به عنوان متغیر مستقل عبارتند از: عواطف محلی طایفه ای، وفاداری مکانی زیستگاهی، خویشاوندگرایی، خواست های محدود افراد و گروه ها و رقابت مکانی/زادگاهی. از جمله شاخص های مشارکت سیاسی در قامت متغیر وابسته عبارتند از: کارویژه نمایندگان، انتخابات مجلس شورای اسلامی، شورای حل اختلاف و شورای اسلامی روستا. در همین رابطه شاخص عملکرد دهیاری روستا در قامت متغیر وابسته دیگر برای مدیریت محلی در نظر گرفته شده است. داده ها به روش کتابخانه ای/ اسنادی (آمار و ارقام) و میدانی (مشاهده و مصاحبه) گردآوری شده اند. برونداد پژوهش نشان می دهد فرهنگ طایفه ای به واسطه تولید تمایلات قومی/خویشاوندی و تشدید هیجان و عواطف، نقش موثری در افزایش مشارکت سیاسی ساکنان روستا در هنگامه های سیاسی نظیر هماوردی های سیاسی در بستر تاریخ، انتخابات مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی روستا داشته است. از طرفی گزینش مدیران محلی در انجمن ده، خانه انصاف و سپاه دانش بعد از اصلاحات ارضی و دهیاری پس از انقلاب اسلامی بر بنیاد ملاحظات خویشاوندی/طایفه ای و نه بر پایه تخصص/شایسته-محوری بر ناکارآمدی مدیریت محلی در روستای گچگران دامن زده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ طایفه ای، مشارکت سیاسی، مدیریت محلی، شهرستان ممسنی، گچگران
  • محسن ملکی*، معصومه سادات حسینی نسب، محمد باقر مروتی صفحات 379-392

    منابع طبیعی، منبع اصلی درآمد بسیاری از روستاییان کشور است. متنوع بودن کنش گران ذی نفع در بخش منابع طبیعی، منجر به ایجاد تضاد می شود. برای مدیریت بهینه منابع طبیعی، شناخت عوامل موثر در تضاد بین ذی نفعان و ذی مدخلان بسیار مهم است. تحقیق حاضر در روستاهای جنوب استان اردبیل اجرا و مولفه های حقوقی، مدیریتی، بهره برداری و اجتماعی از منظر کارشناسان و روستاییان بهره بردار از منابع طبیعی بررسی شد. جهت انجام تحقیق، تعداد 240 پرسشنامه در جامعه هدف تکمیل شد. روایی پرسشنامه 96/0 استخراج شد. برای مقایسه دیدگاه دو گروه، از آزمون ناپارامتری من-ویتنی استفاده شد. نتایج نشان داد، علاوه براینکه تمامی عوامل موثر مورد بررسی در بروز تضاد معنی دار بودند، بین عوامل موثر در بروز تضاد نیز دیدگاه روستاییان بهره بردار و کارشناسان دولتی نیز تفاوت معنی دار وجود داشت. مهم ترین مولفه های موثر در افزایش تضاد در این منطقه از دیدگاه بهره برداران، کمبود حمایت دولت از بهره بردار، قطع درختان، سطح آگاهی مردم و از نظر کارشناسان کمبود قوانین، چرای زودرس و سطح آگاهی بهره برداران معرفی شد. زمین خواری، قاچاق چوب و شخم زیر اشکوب، توسط هر دو گروه، به عنوان عامل موثر قوی در تضاد معرفی نشد. از نظر مدیریتی نیز هر دو گروه، موثرترین روش کاهش تضاد را قرق جنگل ها و مراتع اعلام کرده اند ولی لزوم مدیریت مشارکتی از نظر هر دو گروه، اولویت نداشت. حضور موثرتر کارشناسان منابع طبیعی در عرصه، شناخت پتانسیل های معیشتی منطقه، تشویق و آموزش مردم به شناختن مشاغل جایگزین راهکار مناسبی در کاهش تضاد است.

    کلیدواژگان: تعارض، حقوقی، مدیریتی، اجتماعی، بهره برداری
  • زهرا غفاری مقدم، ابراهیم مرادی*، محمود هاشمی تبار، علی سردار شهرکی صفحات 393-410

    بحرانی بودن وضعیت منابع آبی مناطق خشک و نیمه خشک ایران به‏خصوص منطقه سیستان، روند توسعه پایدار در این منطقه با مشکل جدی مواجه نموده است. عدم توجه کافی به مدیریت بهینه منابع آب کشاورزی و تداوم استفاده از برخی شیوه‏های نادرست فعلی یکی از عوامل اصلی دست نیافتن به توسه پایدار کشاورزی و روستایی است. در این مطالعه سعی شده است تا با مدیریت بهینه آب رودخانه هیرمند در بخش کشاورزی کمکی جهت توسعه بخش کشاورزی و روستایی مناطق سیستان انجام شود. که برای این منظور از تیوری بازی‏ها، جهت تخصیص آب، بین اراضی کشاورزی مناطق روستایی سیستان در سال 1398-1399 استفاده شده است. جهت اجرای بازی از الگوریتم فراابتکاری استفاده شد که ترکیبی از الگوریتم ژنتیک پویا و روش برنامه‏ریزی فازی می‏باشد. نتایج نشان داد استفاده از مدل پیشنهادی می‏تواند منجر به تخصیص کارا و عادلانه آب بین مناطق تحت آبیاری و محصولات مختلف شود به طوریکه حداکثر سود از این تخصیص حاصل خواهد شد و با افزایش راندمان آبیاری از 35 به 50 و 70 درصد مقدار سود کل از 314810 به 544390 و 896050 میلیون ریال به ترتیب افزایش می‏یابد. با توجه به نتایج مطالعه پیشنهاد می‏شود محصولات پربازده مانند پیاز و خربزه جایگزین محصولاتی با بازدهی پایین‏تر مانند گندم و جو شود. و همچنین با توجه به بحران آبی منطقه سیستان، از نتایج مدلسازی بازی استاکلبرگ ‏در این مطالعه می‏توان برای تخصیص بهینه آب در منطقه سیستان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: استاکلبرگ، تخصیص بهینه آب، توسعه روستایی، سیستان
  • احسان حسین نژاد مکی، مهدی بشیری*، حمیدرضا مرادی صفحات 411-426

    رشد جمعیت همراه با توسعه صنعت و کشاورزی، افزایش مصرف آب را به دنبال داشته است. محدودیت منابع آب های سطحی، باعث برداشت بیش ازحد از سفره های آب زیرزمینی گردیده و پیامدهای جبران ناپذیری را بر منابع آب و محیط زیست کشور وارد کرده است؛ از جمله پدیده فرونشست، که اغلب دشت های کشور را فراگرفته است. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر و مناطق در معرض ریسک فرونشست در روستای فدافن کاشمر است. جهت پهنه بندی ریسک، طی سال 1398،عوامل سنگ شناسی، کاربری اراضی، خاک شناسی، میزان برداشت از آبخوان، فاصله از آبراهه، گسل، چاه های بهره برداری، چشمه و قنات ها و نیز عوامل ژیومورفولوژی شامل شیب، جهت و ارتفاع بررسی و هر یک از عوامل، تبدیل به یک لایه اطلاعاتی شد و با الگوریتم جنگل تصادفی در نرم افزار R، مدل سازی و ارزیابی انجام گردید. سپس جهت تعیین نواحی مستعد فرونشست، نقشه های پهنه بندی ریسک در پنج کلاس با دو روش ارزش اطلاعاتی و تراکم سطح در محیط ArcGIS استخراج شدند. نتایج نشان داد در روش های تراکم سطح و ارزش اطلاعات به ترتیب 01/97 و 04/91 درصد فرونشست ها درکلاس خطر خیلی زیاد و زیاد قرار گرفته است. بنابراین هر دو روش در پهنه بندی مناطق در معرض ریسک، موفق عمل کرده اند و عوامل برداشت از آبخوان و کاربری اراضی بیشترین اهمیت در وقوع فرونشست را دارند. همچنین براساس منحنی ROC، الگوریتم جنگل تصادفی با دقت بسیار بالا (93 درصد)، نتایج خوبی در اولویت بندی و اهمیت عوامل موثر در فرونشست ارایه کرده است و بخش جنوبی منطقه با کاربری مرتع، بیشترین ریسک و زراعت آبی در منطقه، کمترین ریسک در توسعه مکانی فرونشست ها را دارد.در نتیجه مدیریت تغذیه آبخوان با پخش سیلاب ها و کاهش استحصال آب در جنوب منطقه می تواند در کاهش ریسک وقوع و توسعه فرونشست ها موثر و کاربردی باشد.

    کلیدواژگان: آبخوان، الگوریتم جنگل تصادفی، حساسیت به فرونشست، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل سازی
|
  • Gholamreza Tajbakhsh * Pages 281-291

    The present study was conducted in order to develop rural tourism with the aim of investigating the satisfaction of tourists. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey research in terms of correlational type. The statistical population of this study is rural tourists in 1400 in Vanai village of Boroujerd. Available sampling method was used to select the samples. The method of collecting information and data, field and its tools have made a researcher questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by face validity and validity of structures and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The correlation test shows that there is a significant relationship between spatial infrastructure, safety needs, love and belonging needs, self-fulfillment needs, physical needs and satisfaction. According to regression coefficients, infrastructure, physical needs and self-fulfillment needs and safety needs have a direct and positive relationship with the dependent variable, ie satisfaction. The results of the present study generally indicate that the satisfaction of tourists due to the nature of travel and also the motivations of tourists is acceptable.Keywords: Rural tourism, Satisfaction, Boroujerd

    Keywords: Rural tourism, Satisfaction, Boroujerd
  • Leila Soltani, Ali Akbar Taghiloo * Pages 291-311

    Population growth, information technology changes, climate change, quantitative and qualitative changes in water and economic developments of the 21st century have greatly affected the rural economy. So that managing the rural economy against these changes and shocks requires recognizing the dynamic capacity of its constituents. The research method is based on the purpose of the user and the type is descriptive and analytical. This research was conducted in 1398 with the aim of researching the sustainability of the rural economy of the central district of Urmia. The method of collecting is documentary and field information. The statistical population of the study was 9305 households from which 385 people were selected as a sample through Cochran's formula. The sampling method was simple random. Data collection tool was a questionnaire based on variables (agricultural economy, services and industry) in Likert scale. The results show that services and industry activities have contributed to the dynamics of the rural economy that have been somehow dependent on agriculture. Tourism and nature tourism in the services, handicrafts and leather and furniture industries are heavily dependent on farming and livestock activities, which, in the eyes of the people, drive the economy of the village. In these activities, production, cost and production diversification have made a major contribution to the sustainability of the rural economy, ensuring that the rural economy in the region is sustained.

    Keywords: rural economy, Sustainability, Economic Capacity, Structural Equations, Urmia city
  • Shadali Tohidloo, Gholamreza Mojarradi * Pages 313-328

    Life expectancy shows having a better and more appropriate standard of living. As a result, Awareness of the above index in rural areas helps government officials and rural planners in decision making. The aim of this secondary data analysis research was to estimate and zoning of life expectancy in rural areas of Iran in 2016. In the research method, based on the official secondary data of the country, the life expectancy table was created and life expectancy were calculated for the rural areas of the provinces of the country, then these areas were zoned using Arc GIS. Based on the results, Tehran province in terms of villagers’ life expectancy has the best location among all of provinces. The amount of this index in Tehran province was different from 74.60 for all of rural people to 74.71 for rural women and 74.50 years for rural men. The worst situation of villagers’ life expectancy in Iran was related to Sistan and Blochestan province, because, the amount of this index was for all villagers’ people 67.26 and for women 67.76 and finally for men 66.76 years. The highest life expectancy between all groups and provinces, related to Tehran province rural women’s with 74.71 years and the lowest was related to the rural men of Sistan and Baluchestan with 66.76 years. Women had more life expectancy than men in all provinces. Finally, the rural people of different provinces placed in three areas of good, moderate and weak in terms of life expectancy index. Planners and policymakers can take over the elimination of deficiencies and deficits in weak areas and improve life expectancy in other areas of the appropriate actions.

    Keywords: life expectancy, Rural area, Villagers, Zoning, Iran
  • Morteza Tavakoli, Ali Khodadadi * Pages 329-352

    Recently, special attention has been paid to the role of culture in the sustainable development ‎of society. Individuals and societies have their own values, meanings, customs and knowledge ‎systems. However, such features are often overlooked in development planning. The purpose ‎of this study is to analyze the risk of cultural literacy in rural areas in the spiritual capital of ‎rural landscape of Lorestan province. The research method of this article is in the framework ‎of library and documentary studies, and Dimatel cause and effect tool was used to analyze the ‎information. On the cultural literacy of the villages, the factors of professional and ‎ethnocentric algebra beliefs with a weight coefficient of 1.296 and 0.848, respectively, as ‎influential factors, and on the other hand, the factors of spatial perception and knowledge, ‎insight and skill with a weight coefficient of 229, respectively. 1- and 077 / 1- have been ‎considered as the most effective criteria among the effective indicators on cultural literacy risk ‎among villages. Based on this, the factors of professional and ethnocentric beliefs are ‎identified and identified as causes and factors of spatial perception and knowledge, insight and ‎skill, spatial perception and values and norms under the name of factors in the field of ‎spiritual capital. Became.‎

    Keywords: Cultural literacy, spiritual capital, Rural Landscape, Lorestan
  • Hadi Aazami, Seyed Mohamad Hossein Hosseini *, Vahid Sadeghi Pages 353-378

    Mamsani has undergone profound political and administrative changes at the crossroads of history. These developments have taken place in a primitive context and based on the identifiers of tribal culture. One of Mamsani's settlements is the Gachgaran village, which is considered to be the home of the Gachgaran people. The political activism of the residents of this settlement is not only separate from other Memsani settlements, but is formed in a tribal context. With this approach, the question is raised, what is the role of tribalism as a historical phenomenon in the political participation and local management of Gachgaran village in the central part of Mamsani? It seems that the tribal culture has played a role in the political participation and local management of Gachgaran village through the institutionalization of the traditional ethnic/kinship model and the intensification of the excitement of the residents. The research method is descriptive-analytical. Among the indicators of tribal culture as an independent variable are: local-tribal emotions, habitat loyalty, nepotism, limited demands of individuals and groups and hometown rivalry. Among the indicators of political participation as a dependent variable are: the special work of the representatives, the election of the Islamic Council, the Dispute Resolution Council and the Village Islamic Council. In this regard, the performance index of the village assistant is considered as another dependent variable for local management. The data were collected by library/documentary (statistics) and field (observation and interview) method. The output of the research shows that tribal culture, by producing ethnic/kinship tendencies and intensifying excitement and emotions, plays an effective role in increasing the political participation of village residents in political moments such as political gatherings in the context of history, the elections of the Islamic Council Parliament and The Village Islamic Council. On the other hand, the selection of local managers in Village Association, House of Justice and army of Science after the land reforms and village governor after the Islamic Revolution based on kinship/tribal considerations and not on the basis of expertise/merit-oriented has fueled the inefficiency of local management in Gachgaran village.

    Keywords: tribal culture, political participation, Local management, Mamsani, Gachgaran
  • Mohsen Maleki *, Masumeh Sadat Hoseni Nasab, Mohammad Baqer Morovati Pages 379-392

    Natural resources are the main sources of income for many villagers of country. The diversity of stakeholders in natural resources field, leads to the conflict. Recognition of the effective factors in the conflict between the stakeholders are very importatnt in natural resource management. This study was done in Rural Regions of Southern Ardebil and legal, managerial, exploitation, and social components were examined from the perspectives of both experts and beneficiaries. To accomplish the research, 240 questionnaires were completed in target population. The validity of the questionnaire was 0.96. The Mann-Whitney U-test was used to compare differences between two groups. The results show that in addition to the natural resources conflict in the whole region, in terms of perspective, there is a significant difference between the factors affecting the conflict between the local community and government experts. The most important components for increasing the conflict in this region from the perspective of stakeholders are lack of government support for the operator, cut down trees, people awareness level, and according to the experts, lack of law, early grazing and level of awareness of stakeholders. Land grabbing, Coaling, wood smuggling, and understory tillage aren’t the most challenging issues. From the managerial point of view, both groups have declared that the most effective way to reduce the conflict is the confinement of forests and pastures, but the participatory management issues was not accepted according to the two groups’ viewpoints. Effective presence of experts in the field, recognizing the livelihood potentials of the region, and encouraging and educating people to know alternative jobs are suitable ways to reduce conflict.

    Keywords: conflict, economic-social, exploitation, Watershed
  • Zahra Ghaffari Moghadam, Ebrahim Moradi *, Mahmoud Hashemi Tabar, Ali Sardar Shahraki Pages 393-410

    The critical situation of water resources in arid and semi-arid regions of Iran, especially the Sistan region, has faced a serious problem in the process of sustainable development in this region. Insufficient attention to the optimal management of agricultural water resources and the continuation of some current incorrect methods is one of the main factors in the failure to achieve sustainable agricultural and rural development. In this research, with the optimal management of the Hirmand River in the agricultural sector, an attempt has been made to develop the agricultural and rural sectors of the Sistan region. For this purpose, game theory has been used to allocate water between agricultural lands in rural areas of Sistan in 2020-2021. The meta-heuristic algorithm was used to run the game, combining a dynamic genetic algorithm and fuzzy programming method. The results showed that the use of the proposed model could lead to an efficient and fair distribution of water between irrigated areas and different crops so that maximum profit is obtained from this allocation and by increasing irrigation efficiency from 35 to 50 and 70% of the total profit will increase from 314810 to 544390 and 896050 million Rials. According to the results of this study, it is suggested that high-yield crops such as onions and melons be replaced with low-yield crops such as wheat and barley. Also, due to the water crisis in the Sistan region, the results of Stackelberg game modeling in this study can be used for optimal water allocation in the Sistan region.

    Keywords: Stackelberg, Water allocation Optimal, Development Rural, Sistan
  • Ehsan Hosein-Nezhad-Makki, Mehdi Bashiri *, Hamid-Reza Moradi Pages 411-426

    Population growth, along with the development of industry and agriculture, has led to an increase in water consumption. Limited surface water resources have led to over-harvesting of groundwater aquifers and has had irreparable consequences for the country's water resources and environment, including the subsidence phenomenon, which has covered most of the country's plains. The present research aims to identify the effective factors and areas at risk of subsidence in Fadafan village of Kashmar. For risk zoning, during 2019, the lithology, land use, Petrology, aquifer Extraction rate, Distance from the stream, Fault, exploitation wells, springs and aqueducts factors as well as geomorphological factors including slope, direction and height studied and each factor turned into an information layer, then modeling and evaluation were performed using random forest algorithm in R software. Then, to determine the areas prone to subsidence, risk zoning maps in five classes were extracted using two methods of information value and area density in ArcGIS environment. The results showed that in the methods of area density and information value, 97.01 and 91.04% of subsidence were in the very- high and high-risk class, respectively. Therefore, both methods have been successful in risk zoning. Also, the aquifer extraction and land use factors are most important in subsidence. Also based on the ROC curve, random forest algorithm with very high accuracy (93%) has provided good results in prioritizing and the importance of effective factors in subsidence. The southern part of the region with rangeland use, has the highest and irrigated agriculture in the region has the lowest risk in the spatial development of land subsidence.As a result, aquifer recharge management by spreading floods and reducing water extraction in the southern part of the region can be effective and practical in reducing the risk of occurrence and development of subsidence.

    Keywords: aquifer, Random Forest Algorithm, Geographic information system, Modeling, Susceptibility to subsidence